Toplam Ziyaretçi Sayısı : 143.165    Bugünkü Ziyaretçi Sayısı : 39    Son Güncelleme Tarihi : 30.04.2024
Tel : 0216 345 35 25

İmzamızı geri verin

28 Ekim 2009

Balıkesir'de görme engelliler, imza yetkilerinin alınmasını öngören yasa tasarısının geri çekilmesi için milletvekillerine mektup gönderdi.

BALIKESİR'de görme engelliler, imza yetkilerinin alınmasını öngören yasa tasarısının geri çekilmesi için milletvekillerine mektup gönderdi. Türkiye Görme Engelliler Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Salih Mehmet Aslan, kendi merkezleri önündeki eylemde, şunları söyledi: "20 yıldan daha fazla süren mücadele sonunda elde edilen imza atma hakkının ortadan kaldırılmasının görme engellileri kaç yıl daha mağdur edeceği tahmin edilemez. Yapılan bu düzenleme ile insan hakları ihlaline neden olunduğunu hatırlatırız. Unutmayın ki imza onur, haysiyet, kimlik, özgürlük ve var olmaktır."

Onay istenecek

Düzenlemenin ilk bakışta görme engellileri koruyor gibi değerlendirilebileceğini, ancak geçmiş yıllardaki uygulamalarda hiç de böyle olmadığına tanık olduğunu kaydeden Aslan, şöyle konuştu:

"2005 yılında kabul edilen Özürlüler Kanunu ile, görme engellilerin imzaları ile ilgili düzenleme, Borçlar Kanunu'ndan kaldırılmıştı. O tarihten bu yana da, hiçbir görme engellinin kendi imzasını atmış olması nedeniyle mağdur olduğuna ve bu konuda açılmış davaya rastlanmamıştır. Tam tersine, toplumun ve kurumlardaki görevlilerin bu konuda bilinçlendirilmesi çabası sürdürülmekte, gün geçtikçe de, mesafe alınmaktadır. Hal böyle iken, yeni bir arayışa girilmesi tam anlamıyla, görme engellilerin ayaklarına vurulan pranga etkisi yapmaktadır. Zira, 'usulüne uygun onay demek' görme engellilerin imza attıkları her belgenin notere tasdik ettirilmesi anlamına gelmektedir." Salih Aslan ve dernek üyeleri birlikte Balıkesir PTT'sine giderek milletvekillerine mektup gönderdi.

Madde ne diyor

Salih Mehmet Aslan, değiştirilmek istenen Borçlar Yasası'nın 15. maddesinde, şöyle denildiğini açıkladı:

İmzanın, borç altına girenin el yazısıyla atılması zorunludur. Güvenli elektronik imza da, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğurur. İmzanın el yazısı dışında bir araçla atılması, ancak örf ve adetçe kabul edilen durumlarda ve özellikle çok sayıda çıkarılan kıymetli evrakın imzalanmasında yeterli sayılır. Usulüne göre onaylanmadıkça veya imza ettikleri sırada metnin içeriğini bildikleri ispat edilmedikçe, körlerin imzaları onları bağlamaz. Açığa atılan imzanın üzerine sonradan yazılan metnin, imza atanın iradesine uygun olduğu kabul edilir."