Toplam Ziyaretçi Sayısı : 202.900    Bugünkü Ziyaretçi Sayısı : 251    Son Güncelleme Tarihi : 30.04.2024
Tel : 0216 345 35 25

Desteklerinizle GAP Görme Engelliler Okulu Braille kütüphanesi açtık.

21.06.2021 / 14:49



Desteklerinizle GAP Görme Engelliler Okulu Braille kütüphanesi açtık.
Değerli bağışçılarımızın katkılarıyla GAP Görme Engelliler Okuluna kazandırdığımız Braille kütüphanesinin açılışını dün gerçekleştirdik.
Böylelikle derneğimiz, İstanbul'da bulunan Türkan Sabancı Görme Engelliler İlkokulu ve Veysel Vardal Görme Engelliler Ortaokulu’ndan sonra Gaziantep’te bulunan GAP Görme Engelliler okuluna da masallardan oluşan bir Braille kütüphanesi kazandırmış oldu.
Gaziantep Vali Yardımcısı Talha Battal, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Serdar Tolay, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürü Yusuf Çelebi, Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, bir çok STK yetkilisi, öğrenci ve veliler katıldı.
Genel Merkezden Başkanımız Ramazan Koçak ve Eğitim, Kültür, Sanat ve Spordan Sorumlu Başkan Yardımcısı İbrahim Holat, Şube Başkanı Ekrem Kılıç ve Gaziantep Şubesi yönetim kurulu üyelerimiz toplantıda hazır bulundu.
Toplantının açılışını ev sahipliği yapan GAP Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Mehmet Yıldız yaptı. Görme engelli öğrencileri için Braille kütüphanenin okullarında kurulmasının sevincini yaşadıklarını belirtti.
Sonrasında Vali Yardımcısı Talha Battal söz aldı. Kütüphanede emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
Ardından Genel Başkanımız Ramazan Koçak törende bir konuşma yaparak, 2019 yılında görme engelli okullara kütüphaneler açmak amacıyla bir yolculuğa çıktıklarını söyledi.
Bağışçılarımızın destekleriyle İstanbul'daki iki Braille kütüphanenin ardından 3’üncü kütüphaneyi Gaziantep'te bulunan GAP Görme Engelliler okuluna kazandırmanın gururunu ve sevincini yaşadıklarını belirtti.
Başkanımız, görme engellilerin ancak ‘kabartma yazı’ olarak bilinen Braille alfabesiyle kitap okuyabildiğini belirtti. Ayrıca başkaların okuduğu sesli kitapların da eğitimde kullanıldığını fakat bu tür ses dosyalarının bir kelimenin nasıl doğru yazıldığını, noktayı, virgülünü, parantezin nerelerde kullanıldığını öğrenciye göstermediğini, doğru ve kalıcı bir eğitim için Braille kitapların önemini dile getirerek konuşmasına devam etti...
"İnsanın kendisinin okuması kadar önemli hiçbir şey yoktur. Tespit edilmiş ki beyinden görmeye en yakın duyu hislerinin olduğu beyin bölgesinin görme bölgesi ile yan yana olan dokunma alanında olduğu görülmüştür. Görmeye en yakın duyu dokunma duyusudur. Bu nedenle dokunmanın görme engellilerin hayatında görmeye eş değer bir algı olması nedeniyle dokunarak okumak öğrenme süreçlerini kolaylaştırıyor. Bundan dolayı ‘her yerde ve inadına Braille’ diyoruz.” dedi.
Genel Başkanımızın konuşmasından sonra öğrencilerden Nilay Polat teşekkür konuşması yaptı, Damlagül Yıldız piyanoyla Mozart’ın Türk Marşını çalarak salondakilerin takdirini kazandı, öğrencilerden Mehmet Hakim Hikmet Deveciler ise Necip Fazıl Kısakürek'in Sakarya Türküsü Şiirini okudu. Tören kurdele kesme merasimiyle sona erdi.
Tören sonrasında katılımcıların tamamı Braille kütüphanesi gezerek, basılmış olan kitapları incelediler.