Toplam Ziyaretçi Sayısı : 139.128    Bugünkü Ziyaretçi Sayısı : 181    Son Güncelleme Tarihi : 01.04.2024
Tel : 0216 345 35 25

BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU BAŞKANLIĞI'NA TEŞEKKÜRLER

Ülkemizde görme engelliler açısından kronik bir sorun haline gelmiş olan, yasalarda defalarca yapılan değişikliklere rağmen sorun olmaktan çıkartılamayan imza sorunu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığı'nın aşağıdaki linkte yer alan yönetmeliği ile bankalar cephesinden önemli ölçüde çözüme kavuşmuş bulunmaktadır.

Bu vesileyle, gerekli düzenlemeyi yapan kurumun, yaklaşan bayram öncesinde, bizlere önemli bir hediye sunduğunu düşünmekteyiz.

Kuşkusuz, bir geçiş sürecinin bulunması, burukluk yaratsa da, sonuçta, insan onuruna yaraşır ve fırsat eşitliğine imkan sağlayan düzenlemeye kavuşabilmek bakımından, bu burukluğun, geçmişte kalacak hazin bir tadının olacağını düşünmekteyiz.

İŞBİRLİĞİNE ÖNEM VERİLMELİ.

Gelinen bu aşamada, geçiş sürecinin tüm taraflarca oldukça iyi kullanılması ve değerlendirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

Zira: geçmişte engelliler için hayata geçirilmek istenilen ve engellilerin çıkarına olduğu iddia edilen bir hayli düzenleme, engellilerin ihtiyacına cevap vermediği gibi, bazı firmaların alanı rant aracına dönüştürmelerine, kamu kaynaklarının da, israfına yol açmış, hizmeti sağlayanın da, hizmeti alanın da, mutsuzluğuyla sonuçlanan süreçler yaşanmıştır.

Bu bağlamdaki en çarpıcı uygulama şüphesiz ki: (görme engelliler için hissedilebilir yüzey) uygulamaları olmuştur. Esasen ihtiyaç doğrultusunda, uygun malzemelerle ve gereği gibi yapıldığında, derde derman olacak olan bu uygulama: üretici ve pazarlamacıların yoğun baskısı altında, ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin dikkate alınmamasıyla, gelişi güzel biçimde uygulanmış, fahiş fiyatlarla, ihtiyaç fazlası miktarda, niteliksiz ürünlerle bu hizmetlerin verilmesi yoluna gidildiğinden, hizmetler, görme engellilerin ihtiyacının karşılanmasından ziyade, bu kimseler üzerinden, engeli bulunmayan insanlarında, zahmete katlanmaları, düzgün zeminlerde, kazalar yaşayarak, aramıza bazılarının engelli olarak katılmalarına neden olmuştur.

Kuşkusuz söz konusu yeni düzenlemenin ekonomik anlamdaki kaymağının peşindeki kar amaçlı kuruluşlar, bu alana da, el atacaklar ve bankalara, akla hayale gelmeyecek önerilerde bulunacaklardır.

İşte bu aşamada başta B.D.D.K. başkanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği olmak üzere tüm yönetim çevrelerine, yapılacak düzenlemeler konusunda, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak karar almalarını, ısrarla ve şiddetle hatırlatıyor ve öneriyoruz.

Aksi taktirde, güzel başlayan ve yararlı olacağına inancımızın tam olduğu, yeni uygulamalardan, tüm taraflar olarak arzu ettiğimiz yararı sağlayamayabiliriz.

Yukarıdaki uyarılarımızın da dikkate alınmasını umarak, başlatılmış olan yeni düzenlemeden duyduğumuz mutluluğu sizlerle paylaşırken, benzeri uygulamaların başta noterler olmak üzere, benzeri alanlarda da gerçekleşmesini diliyor, bir başucu kitabı olarak, elimizin altında bulunması gereken yönetmeliği alt satırdaki linkten edinebileceğinizi duyurarak, tüm tarafların bayramını içtenlikle kutluyoruz.

Yönetmelik için tıklayınız.